Demontage Kolfgroep

Het demonteren van de kolfgroep ( Stock Assembly ) is zeer eenvoudig met uitzondering van de achterste hand beschermer ( Rear Handguard ) maar hier kom ik later nog op terug, als eerste zorgt men er voor dat kolf van het geweer leeg is.

Als de kolfgroep leeg is kunnen we gaan beginnen met de demontage van  de kolfplaat ( Buttplate )  hiervoor gebruikt men de GI-Combo-Tool of een stevige schroevendraaier, men verwijderd als eerste de kolfplaatschroef. 

Daarna demonteert men de onderste kolfplaat bevestigingsbout ( Buttplate Bolt ) deze is tevens de bevestigingsbout van de geweer riembeugel  ( Rear Swivel ) achter in de kolf.

Als de kolfplaat ( Buttplate ) met de kolfplaat bevestigingsbout ( Buttplate Bolt ) is verwijderd kan men de achterste geweerriem beugel ( Rear Swivel ) verwijderen.
Steek de aluminiumstaaf van de GI-Combo-Tool door de geweerriem beugel en trek deze met twee handen rechtstandig omhoog en zorg er voor dat er geen zijdelingse kracht wordt uit geoefend op de geweerkolf want dan bestaat de kans dat het hout van de kolf ( Buttstock ) scheurt.

Als de demontage van het achterste gedeelte van de kolf gereed is dan moet van de kolf ( Buttstock ) alleen nog het voorste gedeelte gedemonteerd worden.
Het demonteren van de beschermingsring ( Stock Ferrule ) is simpel men draait de voorste geweerriem beugel schroef los en
schuif de beschermingsring van de kolf af. het demonteren van de voorste geweerriem beugel van de bevestigingsring behoeft geen verdere uitleg.

De volgende stap is het demonteren van de voorste handbeschermer ( Front Handguard ) deze kan pas verwijderd worden nadat de gas cilinder is gedemonteerd ( zie demontage van de gas cilinder groep ).
Men schuift de voorste handbeschermer eenvoudig over de loop ( Barrel ) van het wapen af.

Het demonteren van de achterste handbeschermer ( Rear Handguard ) wordt echter een heel ander verhaal.
Voor demontage van de achterste handbeschermer heeft men eigenlijk een speciaal stuk gereedschap nodig omdat de meeste M1-Garand bezitters zoals ik dit stuk gereedschap niet in hun bezit hebben kan men het beste en borgring tang ( Segering tang ) gebruiken.

Mijn advies bij het demonteren van de achterste handbeschermer ( Rear Handguard ) van de loop ( Barrel ) van het wapen is om de montage clip (Rear Handguard Band ) om het hout van de achterste handbeschermer te laten zitten, hierdoor is de kans op het scheuren van het hout van de achterste handbeschermer klein.
Voor het verwijderen van de achterste handbeschermer hoeft men dan alleen met de borgring tang de montage clip iets naar buiten te buigen zodat deze vrijkomt uit de twee groeven in de loop, zodat de handbeschermer compleet met montage clip naar boven toe van de loop van het wapen kan worden getild.

Deze stap adviseer ik om over te slaan om de boven genoemde reden, wil men om wat voor reden dan ook toch de montage clip (Rear Handguard Band ) van de achterste handbeschermer ( Rear Handguard ) verwijderen dan gaat men als volgt te werk, neem de achterste handbeschermer met de open kant naar boven in de linkerhand.
Dan knijpt met de segeringtang de montage clip (Rear Handguard Band ) iets naar buiten zodat de korte lip van de montage clip over het hout van de achterste handbeschermer ( Rear Handguard ) heen kan schuiven zodat men deze daarna met de hand kan verwijderen.